Fotoğrafınızda renkler çizgilere baskın çıkıyorsa, netlik azalıp belirsizlikler artmışsa, sisli, dumanlı bir hava yansıtmışsanız izlenimci fotoğraf tarzını yakalamış olabilirsiniz.
Fotoğrafta izlenim etkisi için değişik teknikler var; düşük enstantane ve kameranın hareket ettirilmesi ilk akla gelenler. Örneğin uçmakta olan kuşların fotoğrafını, kamerayı onların uçuş yön ve hızına uygun olarak hareket ettirerek ve düşük enstantane kullanarak çekerseniz böyle bir etki yaratabilirsiniz.
Bu bloğumun konusu izlenim havası taşıyan fotoğraflarım. Çoğu, kahramanlarını çok fazla ele vermeyen, gizleyen fotoğraflar … Diğerlerinde ise başrolde birileri var, ama o fotoğraflarda da arka fondakiler gizlenmiş, renkler karışmış, bir birine akmış, sulu boya olmuşlar. Birkaç tanesi podyuma ikinci kez çıkıyor, tecrübeliler yani …
Açılışı Abant gölünde yapalım. Güneş alçalmış, akşam üstü renkleri … ve sazlar ince çizgiler ile başlayıp öbekleniyor. İzlenimcilerin ayırdedici özellikleri arasında, zamanın akışını tasvir eden ışık tonlarını kullanmaları yer alıyor. Panoramik fotoğrafta bu ton geçişine tanıklık ediyoruz.
Sırada ikiz çiğdemler var. Işık saçan çiğdemlerden öndeki fotoğraf çektirmiş arkası da izlenim!
Yine çiğdemler geliyor. Hafiften bir parti havası hissediyor muyuz?
Taç yaprakları buluta dönüşmüş – başı dumanlı! – bir kamelya ile devam ediyoruz. İyice diz çökerek gökyüzünün dalgalı mavisini de renklere katmak istedim.
Makro mercekle çiçeğe iyice yaklaştığınızda netliği korumak çok zor. Ama çıkan fotoğrafı görünce keyfiniz yerine geliyor.
…
Sırada bir kelebek var … Hadi bakalım fotoğraftaki kelebeği bulun!
Bu kelebek fotoğrafını hatalı basılmış bir pul veya banknot gibi değerli buluyorum. Net değil,kusuru da bu. Ama çok sempatik. Varolmanın dayanılmaz hafifliğiyle uçuşuyor.
Sahneye bir çiğdem daha geliyor. Onu tanıyoruz.
Fotoğraftan çok bir tabloya bakıyor gibiyim. Gördüğüm gibi değil de anımsadığım gibi. Makine dilinden konuşursam bunu 105 mm makro merceğe ve f/5 diyafram açıklığına borçluyum. Bir de sevgimi katmışım.
Sırada resim havası taşıyan bir başka fotoğraf var. Sanki çiçekleri değil de renklerin fotoğrafını çekmişim …
İzlenimcilik akımının öncülerinden – hatta bu akıma ismini veren tablonun da ressamı olan -Claude Monet’nin toplam yapıtları içinde nilüferler ayrı bir yer tutuyor. 250 civarında nilüfer tablosu varmış. Sakıp Sabancı Müzesinde sergilenen ‘Monet’nin Bahçesi’nde yer alan nilüfer tablolarının etrafında dolaşıp durmuştum.
Yazımın sonunda Monet’nin galerisi için bir bağlantı var. Lütfen ziyaret edin.
Nilüferleri ben de çok severim. Birkaç yıl önce, yıllık iznimizde, Biga’ya bağlı Kalafat Köyündeki nilüfer gölünü görmek ve fotoğraf çekmek için rotamızı değiştirmiştik. Yağmur sonrasında çamurlaşan zeminde köyden rica minnet ile ayarladığımız bir traktörün römorku üzerinde ailecek yaptığımız keyifli yolculuk güzel bir anımız oldu. Nilüferler iri yaprakların arasında kaybolduklarından o geziden elde tutulur nilüfer fotoğrafımız yok. Traktör yolculuğumuzu hatırlıyoruz. Traktörün yaptığına rol çalmak denir.
Claude Monet’nin nilüferlerinden söz etmişken, İzlenimler konulu bir blogda nilüfer fotoğrafı da olmalı değil mi.
Bu fotoğrafta nilüfer yardımcı karakter rolünde, havuzdaki yansımalar güneşi ve bulutları adeta izlenim olarak veriyor. Güneşin önüne geçen bulutlar da değişik gölgelenmeler oluşturmuş. ‘Mmm değişik olmuş’ diyebilirsiniz.
İzlenimcilik akımı edebiyata da sıçramış. Arthur Rimbaud’nun Orhan Veli tarafından Türkçemize kazandırılmış Duyum (Sensation) adlı şiirinden bir dörtlüğe göz atalım.
Mavi yaz akşamları, patikalarda, dalgın,
Gideceğim, sürtüne sürtüne buğdaylara.
Ayaklarımda ıslaklığı küçük otların;
Yıkasın, bırakacağım başımı rüzgâra.
…
Buğdayların hışırtısını, otların ıslaklığını, saçlarınızı yıkayan rüzgarı siz de hissettiniz mi?
…
Son olarak da buğday değil ama lavantalar geliyor. İki lavanta sapı, önleri kesilmiş. Töre engeli olabilir mi? Güneş alçalmış. Çok fazla yol alamazlar…
İzlenimlere gelecekte tekrar döneceğimi sanıyorum. Işık, nilüferler, su, yansımalar. Ne kadar çok işim var…
Not : İzlenimci akımının öncülerinden Claude Monet’nin tablolarına göz atmak için aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz.
http://www.claudemonetgallery.org/
Fatih Bey
İzlenimler konulu yazı ve fotoğraflarınızı ilgiyle okudum ve gözden geçirdim. Gerçekten etkileyici ve sürükleyici bir dil ile yazdığınız yazınız bence en az fotoğraflarınız kadar değerli. Şimdi sizin yönetciliğinizde çalıştığımız yıllarda keşke bu yönünüz ile bize rehberlik etme fırsatını elde etseydik diye hayıflanıyorum.
Sevgi ve Saygılarımla
Güray Erdoğan
Güray Bey,
Yorumunu okuyunca ‘Siteme erişimini engellesem mi acaba’ diye düşündüm.
Sonra Emerson’un deyişini okudum: ‘Güzel bir öfke insanın güçlerini seferber eder.’
Şöyle güzel fotoğraflar çekeyim, güzel yazılar yazayım istedim…
Teşekkür ederim.
Monet’den hep etkilenmişimdir ancak sizin izlenimci fotograflarınız aynı şekilde etkileyici
Çok beğendim bu da benim eski yazım
İzlenimci karelere devam detay çizgiden çok ışık ve renk ön planda
http://yesildenge.blogspot.com.tr/2012/11/sanat-ve-toprak-yine-bulustuclaude-monet.html?m=1
Tümay Hanım Merhaba,
Aynı takımı -ressamı!- tuttuğumuzu görünce sevindim. Evimizde artık renkleri solmaya başlamış kocaman bir Monet reprodüksiyonu var. Hatta bazı misafirleri tablonun önüne çekip, tablodaki turkuvaz tonlarını arka fon olarak kullanmayı çok severim. Bence bir reprodüksiyon bulabilirsiniz. Ben Monet’nin tablolarında çevredeki nilüfer havuzlarında bulamadığım renklerdeki nilüferleri görünce iç çekmiştim. Aramaya devam etmek lazım.
Hoşçakalın.
Fotoğraflara bakınca yaşadığımız olumsuzluklardan sıyrılıp, saf ve doğal bir dünyaya gidiyorsunuz, terapi gibi oluyor.
Elinize sağlık.
Rahşan Hanım Merhaba,
Teşekkür ederim. Gerçekten de bahçe için ‘en iyi alternatif terapi’ diyorlar.
Güray Bey’i de alıştırırız inşallah.
Hoşçakalın